Хората говорят, че някога покойната баба Ванга била казала, че

...
 Хората говорят, че някога покойната баба Ванга била казала, че
Коментари Харесай

USA: Диаграмата на един предизвестен крах

 Хората приказват, че в миналото починалата баба Ванга била споделила, че в Америка щял да пристигна на власт негър президент, който щял доста да обърка работата, а по време на идващия щяла да стартира революция и да пристигна краят на Съединените щати. Бабини деветини...
Не че нямаше президент - афроамериканец (Барак Обама). Имаше. Ама какво за идващия - мистър Доналд Тръмп? И какво за гражданската война?
Какво ли? Всъщност, сега Съединени американски щати нямат президент. Де юре - имат, де факто - не. Според мен един настоящ президент, обединителят и вождът на нацията, спечелил законно изборите, не може да бъде именуван на висок глас " изменник " (от някогашния началник на могъщото американско ФБР), " най-лошото човешко създание, обитавало в миналото Белия дом " (от Пол Кругман, професор, нобелист от страниците на в. " Ню Йорк таймс " ), " пудела на Путин " (по мотив срещата на върха САЩ-Русия в Хелзинки) и така нататък Все отново, има някаква обществено-морална норма, която, в случай че се прескочи, нещата се объркват генерално.
А с гражданската война? Пред моравата на Белия дом ежедневно се разхождат протестиращи с надписи " Да бъде свален в този момент (незабавно) ", " Предател ", " Страхливец " и какво ли още не. Човек има възприятието, че целият речников фонд от обидни думи в американския език се е изсипал върху политик номер едно на Америка. Такова нещо не е бивало в никакъв случай. Отвсякъде мирише на гражданско непокорство, на центробежни тласъци, стоманеното скеле на най-могъщата западна страна се клати във всички направления. 
Един почитан сътрудник, използва неотдавна понятието " революция на думи ". А какво споделя свещената Библия? В началото бе словото... Напрежението сред двата лагера - тръмписти и антитръмписти, доближава точката на кипенето. А от време на време, в сходна нажежена атмосфера, даже пламъчето на една съчка е задоволително. И тази " съчка " може да бъде освен политическото опълчване. Може да е, също по този начин, детонация на расизъм или на неодобрение, което неотдавна стартира да припламва с лозунгите си " Окупирай Уолстрийт! " или " Вие сте 1 %, ние - 99! ".
На хоризонта въпреки всичко има нещо. И то се потвърждава даже от простичкия факт, че мултимилиардерът Бил Гейтс,  и в шестте си имения има първокласни, свръхзащитени скривалища, осигуряващи храна, вода, храна и сила за 10 години напред. А като него има десетки, стотици власт или париимащи...
Черногледство? Не, бих споделил, суха фактология.
Икономическите специалисти по света предвиждат, че формалният банкрут на Съединени американски щати ще настъпи през 2024-а, единствено след шест години. Изчисленията се базират на голямата задлъжнялост на щатския бюджет (само на Китай Америка дължи към 2400 милиарда!). Разбира се, светът още има вяра (и използва) познатата зелена банкнота, само че комерсиалната война, която по този начин преждевременно стартира на три фронта Тръмп - против Европейски Съюз, Русия и Китай, би могла да изиграе доста неприятна смешка на американската валута. За това предизвестяват даже и специалисти от Федералния запас на Съединени американски щати, от МВФ и Световната банка.

Подводните камъни

Но, даже и това да не стане, Америка е изправена пред редица извънредно тежки проблеми. Бих почнал изреждането с демографската новина, че за първи път тази година - съгласно статистиката - бялото население на Съединените щати пада под цифрата 200 милиона, за сметка на бързото повишаване на малцинствата: афроамериканци - 48 милиона, китайци - 22 милиона, и над 60 милиона латиноси (мексиканци и други испаноговорящи малцинства).
Демографският коктейл (или по-точно бъркотия) постоянно е коствал скъпо на огромните империи - на Римската, на Византийската, на Османската, на Руската (наследена по-късно от Съветската). И в случай че би трябвало да търсим действителните корени на впечатляващото 50-вековно развиване на Китай, съгласно доста експерти, това се дължи на първо място на обстоятелството, че 97% (!) са от народността хан - т.е. етнически китайци. Може да се каже, че въпреки в КНР да има над 50 разнообразни малцинства, те се вместват в скромните три % от популацията.
Както е тръгнало, в недалечно бъдеще  демографската съразмерност бели/небели в Щатите съвсем ще се изравни, а това значи, че ще се изравнят (ако не по мощ, то най-малко по маса) радикално противоположните стремежи и ползи на богати и небогати, на имащи и нямащи, на всичко това, което сме привикнали да подразбираме под антагонизма Север-Юг.
А баницата, наречена Съединени американски щати, е една, нарязана сега на доста разнообразни по величина части. И макар, че в този момент управляващите регистрират с вдъхновение 4-процентов стопански растеж и внезапен спад на безработицата, всичко това е в областта на статистическите пресмятания, а те могат да бъдат колкото справедливи, толкоз и субективни. Или по-точно, това е една стопанска ремисия (ако използваме медицинския термин) - едно краткотрайно усъвършенстване, още едно доказателство за сериозното заболяване на целия държавен организъм.
На фона на фанфарните доклади на Белия дом, отчетливо могат да се виждат напълно други трендове, напълно други настроения и феномени, в които няма нищо празнично. Да вземем да вземем за пример,


Джейсън Кеслър, който провежда миналогодишното взривоопасно събитие " Обединете десницата " в Шарлотсвил, получи позволение да организира и тази година бял националистически протест във Вашингтон

сепаратистките настроения,

които непрекъснато нарастват в последните години. Характерен е казусът с Калифорния, прочут още с името " Златният щат " - 40 милиона население с максимален принос във федералния бюджет на Съединени американски щати.  Правят мощно усещане хилядите подписи, събрани към този момент под петиция за включване на въпроса за отделянето на Калифорния от Съединени американски щати в бюлетина за гласуването през ноември тази година. Едно конкретизиране: на междинните избори на 6 ноември 2018 година, американците ще преизбират всички конгресмени, една трета от сенаторите, част от губернаторите, кметовете, съдиите и други избираеми лица. Едновременно, в другите щати ще бъдат извършени разнообразни референдуми - повдигнатите от тях въпроси ще бъдат включвани в бюлетините за изборното гласоподаване.
Какви са основанията на сепаратистите? Калифорния - взета независимо, би имала пети по големина БВП (БВП) в света. Калифорния е щат донор, от чийто средства годишно се отчисляват тлъсти суми за други по-малки и по-бедни събратя. А съгласно извънредно остарялата изборна система на Съединени американски щати един глас от Калифорния на президентските избори тежи пет пъти по-малко от един бюлетин от щата Южна Дакота (население 600 000 души), който е непрекъснато на прехрана на федералните управляващи. Някак си обидно, нали? " Естествено, и още по какъв начин! ", би споделил всеки гражданин от " Златният щат "...
Според интернационалните разбори, Съединени американски щати са сред десетте страни в света, които ще се разпаднат до двайсет години. Дали?
Но да оставим тези " каталунски " настроения, обхващащи Калифорния, и да погледнем малко обратно, към така наречен горещи лета в Американския Юг от края на 60-те години на ХХ век. Тогава пламъците на пожарищата от


Животът на черните също има значение, оповестиха стачкуващите, протестиращи против расовата ненавист

расовите спорове

озаряваха небето на Алабама и Джорджия и се оглеждаха в тъмните води на Мисисипи. Но, може би, няма потребност да пътешестваме толкоз обратно във времето. Пресен е августовският породист конфликт от предходната година в неголемия южен град Шарлотсвил (щата Вирджиния). Отново улични вълнения, побоища със силите на реда, счупени витрини и горящи коли. И то по какъв мотив? Заради концепцията за разрушаването на паметника на военния воин от Юга, военачалник Лий, воювал безстрашно против войските на Севера в Гражданската война от 19-и век (всъщност единственият сериозен въоръжен спор на територията на Съединени американски щати - във всички останали сходни военни конфликти щатите вземат участие като " гастрольори " на непозната територия...).
И по този начин: с военачалник Лий или без него? Миналия август извънредно десните бели се активизираха до нажежено в неголемия южен Шарлотсвил, въоръжиха се с пушки, бухалки, автомати, а някои даже нахлузиха позабравените бели качулки на злокобната Ку-клукс-клан, най-расистката организация в Съединени американски щати.
Миналата година американските медии, не без съображение, нарекоха стълкновенията и пожарищата в Шарлотсвил " Битка за душата на Америка ". Расовата детонация в този град не пристигна внезапно: градусът на взаимна непоносимост сред бялата и черна Америка доближи невероятни височини през последните десетина години. В началото на тази драма бе появяването на първия в историята на страната негър президент: факт, довел белите расисти от Юга до положение на непрекъснат, непреминаващ потрес и тотална неотстъпчивост. И до ден сегашен доста от тях напълно не имат вяра, че Обама е американец (макар, че от дълго време е оповестено кръщелното му удостоверение, за раждане в Хаваите - 51-ия щат на САЩ). След това мястото се заема от " индивидът на случая " - Доналд Тръмп, който самичък до последния миг не е вярвал в избирането си. Между другото, до наскоро и самият Тръмп е бил измежду редиците на невярващите в американския генезис на Барак Обама...
Тук би трябвало да прибавим, че Джейсън Кеслър, който провежда миналогодишното взривоопасно  събитие " Обединете десницата " ( " Unite the Right " ) в Шарлотсвил, получи позволение от Националната паркова работа за осъществяване на бял националистически протест във Вашингтон на 12 август тази година. По проект ралито " Unite the Right 2 " трябваше да се организира в рискова непосредственост до Белия дом, само че не стана тъкмо по този начин.
" Ние знаем - сподели преди няколко дни кметът на Вашингтон Мюриъл Боузър, - че в неделя (12 август - б.а.) ще има хора, пристигнали в нашия град с единствената цел да излеят омразата си ". Той  сервира и съболезнованията си към фамилията на Хедър Хайе, 32-годишна жена, която предишния август бе премазана от кола, откакто водач неонацист се вряза в група контрапротестиращи.
Извън словесните предизвестия на кмета полицията във Вашингтон блокира огромни региони от града и усили броя на патрулиращите служители на реда. Части на Националната армия бяха в бойна подготвеност.
" Сблъсъците в Шарлотсвил извадиха от дрешника скелета на белия шовинизъм в Съединени американски щати ", писа наскоро британски коментатор на БиБиСи. Но дали единствено на белия расизъм и шовинизъм? Според главните физически закони всяко деяние има против себе си равно по мощ противопоставяне. Тази логичност не заобикаля и расовия спор в Съединени американски щати.
Тук е мястото да споменем и за огромния антагонист на белия расизъм - черния расизъм: тематика, която усърдно се заобикаля от  формалните медии в Съединени американски щати (а и на Запад). Едно връщане към архивите ни напомня за " горещите лета " в южните щати на Америка в края на шейсетте години на предишния век. Тогава, изключително през лятото на 68-ма, пожарищата от расовите безредици не стихваха с дни, а полицията и Националната армия водеха същински улични сражения.
В челото на недоволните бе групировката " Черни пантери - организация за самоотбрана ", учредена през октомври 1966 година и траяла дейна активност до началото на 70-те. Тази организация на афроамериканци е въодушевена от книгата на Робърт Уилямс " Негри с револвери " и острите речи на бунтаря Малкълм Екс (човек, приел фамилното име Х, произнасяно екс на британски, в символ на митинг, че вековете иго са му лишили родните  африкански корени). Униформите на " Черните пантери " са черни ризи и панталони, черни барети с петолъчка, револвери и автоматизирано оръжие. Идеите изначало са сходни с тези на кубинския бунтовник Че Гевара, след това се появяват маоистки и расистки трендове.
" Черните пантери " се поздравяват с ръка свита в пестник и се опълчват на миролюбивата концепция на чернокожия свещеник Мартин Лутър Кинг, който е за кротичък взаимен живот сред афроамериканци и бели жители на Съединени американски щати.
Именно в упоменатия интервал се ражда и концепцията за основаването на обособена и самостоятелна черна страна Сонгай на мястото на южните щати - там където още през 16 век кораби са докарвали безправни плебеи от Черна Африка за памучните плантации на Америка.
В тази връзка може да споменем, че типичните непоследователни реакции на президента Тръмп, освен че не показаха виновниците за миналогодишното принуждение в Шарлотсвил, само че даже и в някаква степен ги оправдаха.
" Какво ще кажете за " различното ляво ", което нападна това, което вие наричате " различно дясно ", те не носят ли част от виновността? Носят... Имаше група от едната страна, която бе неприятна, и група от другата страна, която също използваше принуждение, и никой не желае да го каже, само че аз ще го направя в този момент! ", съобщи Тръмп през август 2017-а.
Успоредно с тези расови земетресения, може да се каже, че

съмненията на политическото махало

не престават с цялостна мощ и в други сфери на живота. На фона на недомислената, цялостна с доста съществени последствия комерсиална война на три фронта стартирана от формален Вашингтон, преди броени дни Тръмп издигна нов боен апел: Америка - галактическа военна мощ! Това подсети за  неуспелия план на починалия Рейгън " Звездни войни ".
С претекста, че Русия и Китай са основали към този момент мостри на бойни галактически обекти и че Съединени американски щати изостават в тази област, стопанинът на Белия дом, приканва за построяването на Космически сили на Съединени американски щати, които щели да утвърдят господството на Щатите даже и в близкия Космос. Консерваторите към Тръмп побързаха да го поздравят с концепцията, до момента в който незабавно се появиха и оферти за емблема на бъдещите войски.
Несъмнено Космическите сили на Доналд Тръмп като нов шести клон на американската войска са изправени пред многочислени бюрократични и политически спънки. Най-сериозната, съгласно мен, е финансовата бариера - самите Щати нямат пари за такава неоснователна случка. Може би за страна, която неуморно печата нови и нови зелени банкноти, това не е проблем и въпреки всичко новата стъпка към извънредно скъпо превъоръжаване ще отвори нова бездна в американския бюджет - за сметка на елементарните данъкоплатци, несъмнено.
А също така, безспорно Космическите сили " Made in USA " с галактическа скорост ще приближат периода за разпад на последната огромна империя в  новата история на света.

Виж всички публикации от Петър Герасимов-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР